"Bejártam, mondhatnám az egész világot, a Sarkvidékektől az Egyenlítő környékének félelmetes őserdein keresztül Kína, Japán, majd Amerika tájképi nagyszerűségei közé. Lenyűgöző nagyságú a norvég fjord, hangos kacagáshoz hasonlítanám a Garda-tó tájképi pompáit, jártam az Alpok gleccserein, meg a Spitzbergák tundráin, láttam a sivatagot, meg az indiai barlangtemplomokat, ott voltam a mongol pusztákon meg a mandzsu őserdőkben, de akárhol másztam fel valami hegytetőre, sehol sem voltam megelégedve a kilátással, mert nem volt benne a Balaton." (Cholnoky Jenő)

2013. december 31., kedd

Tamkó Sirató Károly: Bőrönd Ödön - Quimby

Költészet és zene sorozatunkban ezúttal Tamkó Sirató Károly Bőrönd Ödön című versét mutatjuk be a Quimby zenekar előadásában. A felvétel érdekessége, hogy a Kaláka együttes 40. születésnapján, 2009. december 27-én, a Meglepetéskoncerten hangzott el, ahol a zenész pályatársak egy-egy Kaláka szám előadásával köszöntötték az együttes tagjait.

Tamkó Sirató Károly: Bőrönd Ödön 

Bőrönd Ödön
a Köröndön
ül a kövön,
fekete színű bőröndön.

Arra száll egy helikopter,
lerádióz egy riporter:
Bőrönd Ödön!
Bőrönd Ödön!
Miért is ülsz itt
a Köröndön
fekete szín
bőröndödön?

Visszafelel Bőrönd Ödön
csepp zsebrádió-adóján:
Azért ülök a Köröndön
fekete szín bőröndömön,
várom, hogy a tearózsa,
várom, hogy a tearózsa
kinyíljon az aszfaltkövön,

s a 4-es busz begörögjön!

"Tamkó Sirató Károly kiemelkedő költeményeiben a nyelvi lelemény és a mesei-szürreális hangütés a technika motívumaival s a kozmikus látás elemeivel gyarapodik - természetes szintézist alkotva a hagyományos gyermekversek és egy frissebb természettudományos világkép komponenseiből, (...) így lesz Bőrönd Ödön a technikai civilizáció és a hétköznapok kozmikus figurája", írja Aczél Géza a monográfiájában (Aczél Géza: Tamkó Sirató Károly, Budapest, Akadémiai Kiadó, 1981.) Tamkó Sirató gyerekkötetei (Tengerecki Pál, Pinty és ponty, Majomkönyv, Tengerecki hazaszáll, Szélkiáltó, Jövőbúvárok) olvashatók a Terebess Ázsia E-Tárban.




Az 1991-ben Dunaújvárosban alakult Quimby, élén Kiss Tibor énekessel az egyik legismertebb magyar alternatív rockzenekar. Legnagyobb sikerük a  Kilégzés (2005) című lemezükön megjelent Most múlik pontosan daluk volt. Legújabb CD-jük Kaktuszliget címen jelent meg 2013. december 13-án.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése