"Bejártam, mondhatnám az egész világot, a Sarkvidékektől az Egyenlítő környékének félelmetes őserdein keresztül Kína, Japán, majd Amerika tájképi nagyszerűségei közé. Lenyűgöző nagyságú a norvég fjord, hangos kacagáshoz hasonlítanám a Garda-tó tájképi pompáit, jártam az Alpok gleccserein, meg a Spitzbergák tundráin, láttam a sivatagot, meg az indiai barlangtemplomokat, ott voltam a mongol pusztákon meg a mandzsu őserdőkben, de akárhol másztam fel valami hegytetőre, sehol sem voltam megelégedve a kilátással, mert nem volt benne a Balaton." (Cholnoky Jenő)

2017. február 24., péntek

175 éve született Karl May

Karl May
Mindenkinek van egy története Karl May regényeinek olvasásáról, hogyan került kezébe a könyv, milyen érzelmek fűzték a főhősökhöz, például szerelmes volt Winnetou húgába, vagy előkerül egy féltve őrzött kötet, és a szamárfülek jelzik, hogyan boldogult a szöveggel az éppen még csak olvasni tudó kisfiú.
Mi a titka Maynak, minden idők legsikeresebb német regényírójának, akinek munkái eddig 200 millió példányban keltek el, és 42 nyelvre fordították le őket?
A megfejtés a bennünk lakó gyermekben keresendő, aki nem törődik az esztétikai értékkel, a szöveg arányaival, a jellemábrázolás sematizmusával. Ez a gyermeki én a jó és a rossz harcába képzeli bele magát, elragadja a szenvedély heve, kiáll az elesettekért, azonosul a kiemelkedő testi és szellemi képességekkel rendelkező pozitív hősökkel, akik rendet tesznek a világban, mert kell, hogy helyre álljon a rend, legalább képzeletünk világában. Nemes érzelmek, hűség, barátság, személyiségünk legmélyebb ideái.

Művei közül legismertebbek indián regényei, azok közül is a négy részből álló Winnetou, melyben megismerhetjük a négy hős múltját, egymásra találásuk történetét, Old Shatterhandet (az író alteregóját), akit May Xántus János magyar etnológusról mintázott, Old Firehandet, Old Death-et, és magát Winnetout (Égő Víz), az apacsok főnökét, kalandjaikat a Vadnyugaton, azon a Vadnyugaton, ahová az író csak idősebb korában jutott el, mikor már megírta történeteit, és csak utólag találkozott képzelt világának valóságos helyszíneivel. Halála óta a nevét viselő kiadó gondozza könyveit, javítják a szövegekben szereplő földrajzi és néprajzi tévedéseket, pontosítják a tájleírásokat.

1952 óta Németországban minden évben megrendezik a Karl May Fesztivált. Drezda mellett található otthona, a Villa Shatterhand (az író nevezte még el), ma múzeum, ahol megtalálhatjuk Karl May világának rekvizitumait, a Henry-karabélyt, a Medveölőt, a tolldíszeket, de itt őrzik az író néprajzi gyűjteményét is, amelynek darabjai az írások ihletői voltak. a Duna International Kiadó 2012-ben indította el a 30 kötetesre tervezett új életműkiadást, az eredeti szövegek alapján újra fordítják a teljes életművet. A nyitó kötet Az Ezüst-tó kincse volt, annak kapcsán is, hogy a könyvből készült filmet 1962-ben, éppen 50 éve mutatták be.



Winnetou halála. 
színes, magyarul beszélő, német-jugoszláv-olasz kalandfilm, 93 perc, 1965.
Pierre Brice (Winnetou) és Lex Barker (Old Shatterhand)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése