"Bejártam, mondhatnám az egész világot, a Sarkvidékektől az Egyenlítő környékének félelmetes őserdein keresztül Kína, Japán, majd Amerika tájképi nagyszerűségei közé. Lenyűgöző nagyságú a norvég fjord, hangos kacagáshoz hasonlítanám a Garda-tó tájképi pompáit, jártam az Alpok gleccserein, meg a Spitzbergák tundráin, láttam a sivatagot, meg az indiai barlangtemplomokat, ott voltam a mongol pusztákon meg a mandzsu őserdőkben, de akárhol másztam fel valami hegytetőre, sehol sem voltam megelégedve a kilátással, mert nem volt benne a Balaton." (Cholnoky Jenő)

2020. június 3., szerda

Nyári Margó Fesztivál, 2020

A 2011 óta megrendezett Margó Fesztivál nyári programjai az eredeti tervek szerint a Könyvhéttel párhuzamosan zajlottak volna. Az olvasók és könyvtárosok legkedveltebb könyvünnepe, az Ünnepi Könyvhét a járvány miatt az idén elmarad, a Margó Fesztivál pedig átköltözött az online térbe, s június 3-tól 7-ig öt napon át, ha személyesen nem is, a számítógépek, okostelefonok képernyőin keresztül találkozhatunk kedvenc szerzőinkkel. A programokat a „Bárhol vagy, velünk lehetsz” szlogennel hirdető fesztiválon könyvbemutatók, online tárlatvezetések, interjúk, beszélgetések, karanténszínházi bemutatók, zenés műsorok tekinthetők meg. Az eseményekről részletesen tájékozódhatunk a Margó Fesztivál honlapján és Facebook oldalán.




Május 13-án hirdették ki az idei Libri-díj nyerteseit, a fesztivál keretében Valuska László beszélget a szakmai díjas Láng Zsolttal és a közönség által jutalmazott Grecsó Krisztiánnal.
A programsorozatban az idei Aegon-díjas Nádasdy Ádám első szépprózai kötetével A szakállas Neptunnal szerepel, amely május utolsó hetében jelent meg. Ugyancsak Nádasdy – akinek nagyszerű fordításai (Shakespeare, Dante) már iskolai tananyagok – a beszélgető társa a Nibelung-ének legújabb magyar fordítójának, Márton Lászlónak (neki több német klasszikus mű új magyar fordítását köszönhetjük, például Goethe Faustjáét).



Több kortárs magyar prózaíró a Könyvhétre tervezett kötete jelenik meg a napokban-hetekben. Ebből az alkalomból készülnek online beszélgetések a fesztivál keretein belül. Interjút láthatunk Háy Jánossal, a Ne haragudj, véletlen volt. Karanténnapló című kötetéről; Cserna-Szabó András legújabb prózája, az Extra Dry egy igazi fekete komédia, a szerzővel Valuska László beszélget, Szilasi László Kései házasság című regényét már nagyon várjuk, ahogy Spiró György Malaccal teljes éveink című esszékötetét, az íróval Margócsy István irodalomtörténész beszélget.



A versek kedvelői is igazi csemegékkel találkozhatnak: a népszerű, fiataloknak szánt Szívlapát című versantológia után itt a következő kötet, a Kortárs és kortalan versek – Lehetnék bárki című gyűjtemény, Péczely Dóra szerkesztésében. A budapesti Hős utca lakói ihlették Erdős Virág Hősöm című kötetének alkotásait, Krusovszky Dénes pedig a nagysikerű, Akik már nem leszünk sosem regénye után újra verset írt, Áttetsző viszonyok címmel megjelent kötetéről a szerzővel Szegő János beszélget.



Fontos munkák jelentek meg a Trianoni Békeszerződés 100. évfordulójára, ezek közül egy szépirodalmi antológiára, a Nézzünk bizakodva a múltba! – Alternatív Trianon című kötetre hívjuk fel a figyelmet. A Hévíz folyóirat szerkesztői arra kértek tizenegy szerzőt, írjanak olyan novellát, melyben a trianoni döntés valahogy másként alakul. Az írók között találhatjuk Csabai Lászlót, Kácsor Zsoltot és Mán-Várhegyi Rékát is.




Rendhagyó tárlatvezetésre invitál a Petőfi Irodalmi Múzeum: a Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából Csáth* A varázsló halála címmel rendezett emlékkiállítását láthatjuk, de beülhetünk egy színházi előadásra is, Tóth Krisztina a karantén ideje alatt íródott Csütörtök van című darabjából Szikszai Rémusz rendezett karanténszínházi előadást, az online bemutató június 7-én, vasárnap este 8 órakor lesz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése