"Bejártam, mondhatnám az egész világot, a Sarkvidékektől az Egyenlítő környékének félelmetes őserdein keresztül Kína, Japán, majd Amerika tájképi nagyszerűségei közé. Lenyűgöző nagyságú a norvég fjord, hangos kacagáshoz hasonlítanám a Garda-tó tájképi pompáit, jártam az Alpok gleccserein, meg a Spitzbergák tundráin, láttam a sivatagot, meg az indiai barlangtemplomokat, ott voltam a mongol pusztákon meg a mandzsu őserdőkben, de akárhol másztam fel valami hegytetőre, sehol sem voltam megelégedve a kilátással, mert nem volt benne a Balaton." (Cholnoky Jenő)

2020. május 27., szerda

A nyomozó alakja Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes történeteiben

"Sherlock Holmes nyugodtan ül otthon szobájában és orvosi könyvekben lapozgat éppen, midőn hirtelen észreveszi, hogy a bal füle viszket. A zseniális detektív cigarettára gyújt és úgy tesz, mintha nem vett volna észre semmit, bár rögtön sejti, hogy a gaz Stapleton keze van a dologban. Íróasztalát hirtelen elsüllyeszti egy kéznél levő kádba, hogy abban az esetben, ha Stapletonnak eszébe jutna, hogy álkulccsal kinyissa a pinceajtót s a liften keresztül feljöjjön hozzá fürdeni, az íróasztalban elhelyezett villamos óra, mely sok nedvesség hatása alatt jön működésbe, azonnal felkeltse Watsont, aki egy földalatti üregben várja, repülőgéppel a hóna alatt, hogy rajtaüssenek az elvetemült cinkoson."
Karinthy Frigyes: A véres fül titka. Szenzációs detektív-dráma. A Sherlock-sorozat XXXVIII-ik része. Kétezer méter. (paródia) In: Tanár úr kérem (1916)


életrajz és pályakép

Sir Arthur Conan Doyle (Világirodalmi lexikon) (ADT)

Arthur Conan Doyle (1859–1930) Világirodalmi arcképcsarnok (ADT)

Arthur Conan Doyle (Wikipédia)


művei

Arthur Conan Doyle művei a Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK)

Doyle, Arthur Conan:Scherlock Holmes. A reigate-i urak. Az Apátság major. Két novella angolul és magyarul nyelvtanulóknak (Budapest, 2016) (Szaktárs)

Sherlock Holmes feltámadása  (Google books.hu)


Sherlock Holmes

Sherlock Holmes, a skót származású író és orvos, Sir Arthur Conan Doyle kitalált nyomozója (Wikipédia)






Sir Arthur Conan Doyle: A félelem völgye
hangoskönyv
előadja Fekete Ernő

szakirodalom

Bényei Tamás: Kötés és oldás: narratív önmetaforák a Sherlock Holmes-történetekben In: Thomka-szimpozion. Ünnepi kötet Thomka Beáta köszöntésére (Pozsony, Kalligram, 2009.) (Szaktárs)




filmadaptációk

Sherlock Holmes a filmvásznon (port.hu)



Sherlock Holmes emlékiratai 2A haldokló detektív 
angol krimisorozat, 1994.
Sherlock Holmes szerepében Jeremy Brett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése