"Bejártam, mondhatnám az egész világot, a Sarkvidékektől az Egyenlítő környékének félelmetes őserdein keresztül Kína, Japán, majd Amerika tájképi nagyszerűségei közé. Lenyűgöző nagyságú a norvég fjord, hangos kacagáshoz hasonlítanám a Garda-tó tájképi pompáit, jártam az Alpok gleccserein, meg a Spitzbergák tundráin, láttam a sivatagot, meg az indiai barlangtemplomokat, ott voltam a mongol pusztákon meg a mandzsu őserdőkben, de akárhol másztam fel valami hegytetőre, sehol sem voltam megelégedve a kilátással, mert nem volt benne a Balaton." (Cholnoky Jenő)

2020. május 14., csütörtök

Libri-díj, 2020

A Libri irodalmi díj nyertese 2020-ban Láng Zsolt Bolyai című regénye, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig Grecsó Krisztián Vera című regénye kapta. A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes átadóját május 13-án tartották – a rendkívüli helyzetre való tekintettel a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán.






Az 1958-as születésű, Marosvásárhely mellett élő Láng Zsolt a kilencvenes évek óta sokoldalú szerkesztői és kisprózai, esszéista jelenléte mellett egy kiemelkedő regénysorozattal, a Bestiárium Transylvaniae négy kötetével vált a kortárs magyar irodalom jelentős alakjává. Bolyai című új regényében lebilincselő párhuzamos történetet mesél a matematikus zseni Bolyai János tragikus sorsáról és a vele foglalatoskodó író életéről, elképzeléseiről: „Ha valaki a nemeuklideszi tér felfedezőjéről ír regényt, úgy volna illő, hogy a regény nemeuklideszi formáját hozza létre.”



Láng Zsolt írói oldala. (Transindex Adatbank- Erdélyi magyar elektronikus könyvtár)






A költőként indult s a költészethez (Magamról többet, 2020) máig sem hűtlen Grecsó Krisztián egy nagy feltűnést keltett novellaciklus, a Pletykaanyu után regényeivel (Isten hozott, Tánciskola, Megyek utánad) vált a kétezres évek töretlenül népszerű, markáns szerzőjévé. Vera című közönségdíjas regényében ezúttal egy kislány szemszögéből mutatja be egy család elfojtásokkal és elhallgatásokkal teli sorsát. A kamaszkor küszöbén járó Verának hőssé kell válnia saját családja történetében, miközben egy titokzatos lengyel fiú alakjában rátalál a szerelem is, a benne és körülötte kavargó érzések pedig szinte megbénítják. A cselekmény hátteréül a Kádár-kori Szeged élettel teli díszletei szolgálnak.

Grecsó Krisztián-interjú  (24.hu) 2020. 05.14.

A feltétel nélküli szeretet regénye a Vera. (A hét könyve. Könyvesblog)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése